Polacy są jednym z niewielu narodów, który uwielbia zbierać i jeść grzyby. Jest to zjawisko niespotykane w zachodniej Europie, jednak mieszkańcy Polski nie zamierzają zmieniać swoich przyzwyczajeń. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez aromatycznej zupy grzybowej czy uszek z farszem grzybowym.
Ulubiona zimowa zupa Polaków
Polacy kochają zupę grzybową za jej niepowtarzalny aromat i smak. Grzyby pobudzają wszystkie kubki smakowe i doskonale komponują się zarówno z warzywami, jak i mięsami. Kucharze określają ich smak jako „umami”, czyli odczuwany najintensywniej jak to możliwe, całą powierzchnią języka. Nic dziwnego, że niektórzy nie wyobrażają sobie rezygnacji z jedzenia zupy grzybowej.
Zupa grzybowa najlepiej smakuje zimą, gdy dni są chłodne, a w diecie brakuje świeżych produktów. Bogaty smak potrawy zaostrza apetyt i dostarcza wiele przyjemności z jedzenia. Ponadto zupa jest pożywna i na długo zapewnia uczucie sytości, co ma ogromne znaczenie, gdy na zewnątrz panują mrozy.
Zupa grzybowa w wielu odsłonach
Zupę grzybową można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze jest przyrządzanie jej ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów w zależności od pory roku. Zimą zwykle wybiera się wersję z mrożonymi lub suszonymi podgrzybkami, prawdziwkami, koźlarzami lub zajączkami. Mniej popularne jest jej przygotowywanie z grzybów marynowanych, choć podgrzybki marynowane w occie idealnie nadają się do tego celu.
Zupa grzybowa z podgrzybków marynowanych w occie jest mniej popularna niż zupa z grzybów suszonych lub mrożonych głównie z jednego powodu. Jest nim niewiedza Polaków, że grzyby marynowane można wykorzystywać do gotowania zup podobnie jak marynowane ogórki lub buraki. Marynowanie sprawia, że grzyby nabierają głębszego smaku, dlatego przyrządzona z nich zupa jest równie smakowita, co zupa z grzybów świeżych.
Aby przygotować zupę z podgrzybków marynowanych w occie, należy ugotować wywar z włoszczyzny (warzywa można pozostawić w zupie). Jeżeli nie przepada się za jarskimi zupami, do wywaru można dodać kawałek mięsa. Po zagotowaniu bulionu dodaje się do niego podgrzybki marynowane w occie wraz z zalewą, by smak zupy był bardziej intensywny. Gdy chce się, by potrawa była bardziej treściwa, można dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. W innej wersji, grzybową z marynowanych podgrzybków można podać z ulubionym makaronem. Osoby lubiące orientalną kuchnię mogą sięgnąć również po makaron ryżowy.
Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net