Skip to content

Bar – jak go wyposażyć?

Wyposażenie własnego baru to zadanie, które spędza wielu przedsiębiorcom sen z powiek. Okazuje się bowiem, że lista zakupów jest długa a jej skompletowanie, zwłaszcza przy mniejszej ilości gotówki – dość problematyczne. Najważniejsze, by stworzyć miejsce komfortowe i wygodne, już od wejścia przyciągające klientów. Miejsce, do którego będzie się chciało wracać.

Na początek – określenie budżetu

Budżet, jakim dysponuje właściciel, odgrywa główną rolę przy wyposażeniu własnego baru. Część rzeczy – takich jak wyposażenie gastronomii, hokery barowe, lada, krzesła czy stoliki – można znaleźć na portalach aukcyjnych. Często są to rzeczy używane, ale zachowane w nienaruszonym stanie.

Kupno nowych elementów wyposażenia również jest bardzo dobrym pomysłem, z tym że trzeba liczyć się, że finalna kwota do zapłaty może okazać się kilkukrotnie wyższa.

Warto też wykazać się kreatywnością. Świetne i ciekawe meble można uzyskać, łącząc drewniane palety. Nikt też nie powiedział, że krzesła w całym lokalu muszą być identyczne – bardzo interesująco może wyglądać, jeśli każde z nich będzie w innym kolorze i stylu.

Wyposażenie sali barowej

Sala, w której przebywają klienci, musi być urządzona komfortowo i wygodnie. Hokery barowe i lada powinny tworzyć spójną całość, która aż zaprasza do podejścia i złożenia zamówienia. W tradycyjnie urządzonych lokalach zarówno hokery, jak i lada mogą być wykonane ze szlachetnego, ciemnego drewna. Nowoczesne wnętrza aż proszą się o użycie surowych materiałów – plastiku, szkła czy metalu.

Bardzo ważne jest również zapewnienie gościom lokalu odpowiednich atrakcji. Wielu właścicieli zakupuje konsole do gier, tarcze do rzutek czy stoły do bilarda, licząc na przyciągnięcie większej ilości klientów. Coraz częściej sprawdzają się także rozwiązania mniej standardowe, takie jak gry planszowe.

Wyposażenie kuchni

Jeśli bar ma oferować swoim klientom jedzenie – co na pewno uatrakcyjni jego ofertę, to trzeba zapoznać się z przepisami, które określają wymagane sprzęty gastronomiczne. Właściciel musi przygotować się na to, że lista niezbędnego wyposażenia jest długa, a warunków do spełnienia – mnóstwo. Wszystko jednak w trosce o zdrowie i samopoczucie klientów.

Chłodziarki, lodówki, zamrażarki, ekspresy do kawy, zmywaki, wyparzarki – na szczęście to wszystko w niezłym stanie i całkiem okazyjnych cenach znaleźć można w sieci.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmą Demi Co.